TREC Lessen

Trec lessen

Vanaf 2007 zijn wij de enige organisatie in Nederland die regelmatig, ook op locatie,  trec cursussen en trainingen aanbieden. Doordat wij ORUN gecertificeerd zijn, zijn wij ook verzekerd voor eventuele ongevallen tijdens de trainingen. 

Wat is TREC?

TREC is een relatief jonge paardensportdiscipline in Nederland, het wordt pas sinds 2005 hier beoefend. TREC staat voor "Techniques de Randonnée Équestre de Compétition" en betekent vrij vertaald “rijden van trektochten in wedstrijdverband”. De sport komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is daar ontwikkeld als een bekwaamheidstest voor ruitertoeristen die paarden wilden huren om een trektocht mee te maken. De professionals in het ruitertoerisme vonden de gewone trektochten al snel niet meer bevredigend en begonnen met het organiseren van lokale wedstrijden. 

TREC gaat dus echt om wie het beste met zijn paard een tocht door de natuur kan maken en de uitdagingen waarvoor de natuur hem stelt, kan aangaan. Het gaat dus niet om snelheid! Belangrijk is de twee-eenheid tussen ruiter en paard, het genieten van en respect hebben voor de natuur en het op een goede manier omgaan met de uitdagingen. TREC bestaat uit drie onderdelen: de POR, de MA en de PTV, die doorgaans over twee dagen worden verreden. Deze worden hieronder nader toegelicht. 

POR

De POR (Parcours d'Orientation et de Régularité) is een oriëntatierit op basis van een vooraf vastgestelde route. Die route neem je over van een moederkaart op je eigen blanco kaart.  Deze rit mag je solo rijden of in equipe, dus met zijn tweeën of drieën. De snelheden zijn voorgeschreven en variëren tussen de 6 en 12 km/h. Onderweg kun je controleposten of knippers tegenkomen, die worden aangetekend op je tijdkaart. Naast de kaart moet je ook een aantal verplichte onderdelen in je bepakking meenemen. Des te hogere de klasse waarin je start, des te langer en moeilijker is de oriëntatierit.

MA

De MA (Maîtrise des Allures) is een gangenbeheersingsproef, waarin je moet tonen hoe de controle over de richting en snelheid van je paard is in galop en stap. Er wordt een baan uitgezet van 150 meter lang en 2 meter breed. Je legt de baan tweemaal af, één keer heen en één keer terug.

Op de heenweg laat je je paard zo langzaam mogelijk galopperen. Des te langzamer je gaat, des te meer punten. Maar let op: als je paard uit de galop valt, ben je al je punten voor dit onderdeel kwijt! Op de terugweg laat je je paard zo snel mogelijk stappen. Des te sneller je stapt, des te meer punten krijg je voor dit onderdeel. Ook hier geldt: als je paard gaat draven of dribbelen, krijg je voor dit onderdeel geen punten! Ook als je op of buiten de belijning van de baan komt, krijg je geen punten. De MA is voor elke klasse hetzelfde. Alle ruiters leggen dus allemaal dezelfde afstand af.

PTV

De PTV (Parcours en Terrain Varié) is een hindernissenparcours bestaande uit 16 veelzijdige hindernissen. Deze 16 hindernissen worden gekozen uit een totaal van 34 TREC hindernissen. Uitgangspunt voor deze hindernissen is dat je ze tijdens een trektocht tegen kan komen. De hindernissen testen verschillende vaardigheden van ruiter en paard, zoals springen, rust en gehoorzaamheid en controle. De hindernissen worden beoordeeld op het wel dan niet nemen van de hindernis, maar ook op de stijl en uitvoering waarmee dat gedaan wordt.

Wanneer je een hindernis tegenkomt die je niet wilt of kunt nemen, dan kun je deze gewoon overslaan. Je wordt niet gediskwalificeerd, maar je krijgt geen punten voor dit onderdeel. Dat maakt TREC zeer laagdrempelig. Vergeet je niet af te melden bij de jury van de betreffende hindernis, anders word je wel gediskwalificeerd! Des te hoger de klasse die je start, des te moeilijker zijn de hindernissen. Het aantal hindernissen blijft doorgaans gelijk.

Inmiddels is de TREC club geen Fite licentiehouder meer. Dit is de KNHS. Dit houdt in dat alle verenigingen een trec wedstrijd mogen organiseren! Bij de  NHAV is het beginnen met TREC laagdrempeliger.

Klik op de groene button om meer te lezen over trec:

Wat is TREC
Wat hebben wij te bieden? 

Trainingsfaciliteiten voor ervaren TREC ruiters en natuurlijk ook voor diegene die nog niet weten of TREC iets voor hen is. Misschien ben je zelf enthousiast, maar weet je niet of je paard er wel zin in heeft. Kijk dan of je je kunt vinden in één van de onderstaande mogelijkheden. Deze trainingen/lessen zijn op eigen risico. Men dient WA verzekerd te zijn. Ook dient er een verklaring ondertekend te worden dat men op eigen risico rijdt (niet dat het risicovol is, maar je bent toch met een levend wezen bezig).


PTV les
Deze les duurt anderhalf uur. We beginnen met een kleine uitleg wat TREC precies is en wat er van je verwacht wordt. Daarna ga je te paard en lopen we een selectie hindernissen van de PTV stuk voor stuk door. Je kunt dan kijken hoe je paard reageert. Er zijn ook hindernissen die aan de hand gedaan worden. Aan het eind van de les mag je het opgestelde parcours een keertje achter elkaar rijden. 

Welke hindernissen zijn er in de PTV?

1  Acht rijden met één hand 
2  Achterwaarts naast het paard 
3  Achterwaarts te paard 
4  Afsprong naast het paard 
5  Afsprong te paard 
6  Berg op naast het paard 
7  Berg op te paard 
8  Berg af naast het paard 
9  Berg af te paard 
10 Brug naast het paard 
11  Brug te paard 
12 Boomstam naast het paard 
13 Boomstam te paard 
14 Dubbelsprong 
15 Heg 
16 Kuil 
17 Laaghangende takken 
18 Labyrint in draf of galop 
19 Labyrint naast paard 
20 Labyrint te paard 
21 L-rijden 
22 Opsprong naast het paard 
23 Opsprong te paard 
24 Poort te paard 
25 Slalom 
26 Sloot naast het paard 
27 Sloot te paard 
28 Smalle doorgang naast het paard 
29 Smalle doorgang te paard 
30 Stilstaan naast het paard 
31 Stilstaan te paard 
32 Wal 
33 Waterpassage 
34 Z-rijden 
De losse (groeps)lessen 

Wij kunnen ons voorstellen dat niet alles meteen in één keer goed gaat. Sommige hindernissen kun je thuis trainen, andere niet. Mocht je toch behoefte hebben sommige hindernissen extra te willen trainen dan kan dat in een losse les van een uur. In deze les kunnen meerdere ruiters deelnemen. 
 
Privélessen
Ook is maatwerk mogelijk in een privéles van 45 minuten.
  • Laaghangende takken


    Knop
  • Onbeweeglijk stilstaan


    Knop
  • Slalom


    Knop
  • Brug


    Knop
  • Heg


    Knop
  • Boomstam aan de hand


    Knop
  • Waterpassage


    Knop
  • Titel dia

    Afsprong

    Knop
  • Titel dia

    Acht met één hand

    Knop
  • Titel dia

    Boomstam

    Knop
  • Titel dia

    Opsprong

    Knop

Groepen 

Ben je met een groepje van minimaal 6 mensen? Dan is het ook mogelijk een onderling PTV wedstrijdje te houden. Je krijgt dan eerst ruim een uur de mogelijkheid om de afzonderlijke hindernissen te oefenen waarbij je uitleg van ons krijgt.
Hierna ga je één voor één het hele parcours rijden waarbij wij de punten voor je bijhouden volgens het officiële TREC reglement. Voor de winnaar is er een klein prijsje. Het is ook mogelijk om zelf voor de prijzen te zorgen. 

Naar aanleiding van veel aanvragen geven we het hele jaar door ook trainingen/lessen op een door jou gekozen locatie met door ons meegebrachte Trec materialen. 

Training op locatie

Voor prijzen zie item Tarieven in menubalk
Naar aanleiding van veel aanvragen, zijn wij gestart met het gehele jaar door geven van TREC trainingen/lessen op een door jou gekozen locatie met door ons meegenomen Trec hindernissen.
Tijdens de training/les krijg je een korte uitleg wat Trec inhoudt. Vervolgens gaan we het onderdeel PTV met jullie trainen. Er zullen ongeveer 12 verschillende hindernissen getraind worden. De groep zal in tweeën gedeeld worden en zowel Hans als Margot zullen een groepje gaan trainen. Je hebt dus per 3-4 ruiters 1 instructeur.
Ter afsluiting van de trainingsles kan iedere ruiter het opgezette PTV parcours een keer afleggen. Je kunt hier dus ook een soort van afsluitend wedstrijdje van maken, waarbij wij kunnen jureren.
Gezien het feit dat het geven van een trainingsles op locatie veel voorbereiding vergt en (reis) tijd, dienen de volgende standaard voorwaarden in acht genomen te worden:
 
Tijdsduur les            : 90 minuten
Groepsgrootte         : min. 8 ruiters, bij meer deelnemers maken we meer lesblokken
Locatie eisen           : 1 oktober tot 1 april  → binnenbak (20 X 40) of andere geschikte locatie
Locatie eisen           : 1 april tot 1 oktober → binnen- of buitenbak (20 X 40) of andere geschikte locatie
Wanneer                  : ’s avonds (afhankelijk van reisafstand) en in het weekend
 
Afwijkende voorstellen m.b.t. de standaard voorwaarden voor bijv. aantal deelnemers, meer groepen op dezelfde locatie, doordeweeks overdag en locatie zijn als maatwerk bespreekbaar. Mail voor de mogelijkheden.

Copyright © 2011 Trec Didam. All Rights Reserved. | Contact hamarolt@planet.nl (Hans en Margot)

Share by: